Çarşamba, Haziran 16

lost

nihayet bitirdim lost'u. bi algılama pardon algılayamama sorunu yaşadım. ama okudugum yorumlarla taşlar yerine oturdu biraz. her şeye rağmen çok iyi bir diziydi. ve şu paralel evrenler yönüyle,sayesinde kader anlamlandırmalarım içinde yeni şeyler fark ettim biraz. belki olmadık şeylerden olmadık anlamlar çıkarabilme becerimdendir ama öyle hakkaten.

bir de arı vızıltısı sesi çıkaran bir aletle gerçekten müzik icra edilebilir mi merak etmekteyim bu ara. müzik nere, vuvuzela nere acaba.

2 yorum:

Enes Yalçın dedi ki...

lost kader kavramını şimdiye kadar hiç bir yapımda işlenemeyen bir kalitede ve idrak düzeyinde işledi.. özellikle zaman kaymaları tam da bizim kader anlayışımıza uygundu.. yani klasik zaman gezilerinde geçmişte yapılan eylemler zamanı kırar ve zamanın ilerleyişi başka bir mecraya akar.. ama bu bizim kader anlayışımız yanında çok naif ve boyutsuz kalıyordu.. lost'ta gidilen zamanın gidenler için aktif zaman olması, yaptıkları eylemlerin geleceği zaten yine yaşadıkları şeylere götürecek şekilde etkilemesi, yani bir zamanüstü dizaynın olması çok hoştu..

bunun dışında sosyoloji, felsefe konularında da birçok soruyu işlediler. insanoğlunun dünyayı, yaşamı anlamlandırmada yaşadığı evrelerden, yönetimin şekil, ontoloji ve epistemolojik arkaplanının deveranına kadar birçok soruyu sordular cevap aradılar satır aralarında..

yani senin yeteneğin değil lost kaliteliydi ;)

elif dedi ki...

ne güzel açıklamışsın enes. bir de esas bende etki bırakan yer son bölüm olmasaydı şöyleydi ki , (son bölüm teorimi çürüttü): kader ve insan iradesi arasındaki bağ şöyle işlenmişti sanki. mesela adada da, diğer evrende de tahminen araf olan yerde kendi tercihleriyle kurulu yaşamları vardı. ama karşılaşması gereken kişilerle yine bir şekilde karşılaşıp, yaşamaları gereken sağlık sorunları veya sıradan insani duyguları bile yine yaşıyorlardı ama farklı insanlar olarak. yani ki değiştirdikleri şeyler ve değiştiremedikleri kader olan şeylerin neler olabileceğini görüyorduk biraz. ama halbuse insan tercihlerinin çeşitliliğiyle oluşan farklı bir evren değil, arafmış orası. olsun :))