Pazartesi, Şubat 13

kim uğraşacak şimdi

tembel sadece fiziksel faaliyetleri yapmaya üşenen midir, yoksa zihinsel faaliyetleri yapmaya dahi üşenen tembeller var mıdır? hakkındaki bütün yergilere rağmen birinci anlamdaki tembellik kadar bana sevimli gelen çok az şey var. birinci anlamdaki tembelliği yaparken dahi ikinci anlamdaki tembelliği yapmamakla yırtmayı planlıyorum ama peki nasıl olacak?

5 yorum:

Enes Yalçın dedi ki...

"Kafa konforu denen şeyi insanoğlu çok sever. Kafa konforunun korunması, inşa ettiği gerçeklik algıları, ulaştığı çıkarımlar ağı, sahip olduğu değerler dizisi, kalıpyargılar, önyargılar vs vs nin olduğu gibi kalmasına bağlıdır. Ayrıca, bütün bunları kurarken de kestirmeci davranır ve en kısra gözlem ve düşünme ile en çok yargı-algı-değer vs oluşturmayı ihtiyat eder. Sonra da bu konforun bozulması için aktif bir çaba içerisine girmediği gibi (1. üşengeçlik) kafa konforu bozulduğunda başına açacağı işten dolayı da kendini sabitler (2. üşengeçlik). Ayrıca agah olma halinin aktif, dinamik ve devamlı bir süreç olduğunu bilir bundan dolayı da düşünsel aktivitelerini hem kemmiyet hem de keyfiyet olarak bir nebze olsun artırmaktan imtina eder. Burada kısaca değindiğimiz bu mevzu için sosyal psikoloji kitaplarından daha tafsilatlı malumata ulaşabilirsiniz." - Sulhi Kemal Bayık, Algı İnşası.

elif dedi ki...

2. üşengeçlik olarak paranteze aldıgın olay, bence 1.nin de 2.nin de sınıfına girmiyo.

Enes Yalçın dedi ki...

Anlamadım? Sulhi Bey senin ikinci tembellik dediğin içersinde iki kategori açıyor. Senin dediklerini 1 ve iki olarak örneklemiyor. Eğer yanlış dediğin burası değilse anlayamadım.

elif dedi ki...

ben sulhi beyin alıntısına o parantezlerle ekleme yaptın sandım, yoksa sulhi bey doğru demiş. ama aynı şekilde kategorize etmemişiz.

Enes Yalçın dedi ki...

Hmm haklısın, öyle anlaşılmaya çok müsaitmiş.