Cumartesi, Şubat 26

cennet cennet dedikleri

- jean paul sartre demiş ki; hayat üç bölümdür: dünyayı değiştireceğini sandığın, dünyanın değişmeyeceğine inandığın ve dünyanın seni değiştirdiğine emin olduğun..

ilki biraz idealist dönemlerdir, ikincisindeyim şu anda ben, yine de her insanın haksız çıkma ihtimali vardır ve üçüncüsünü sartre'nin dediğini tahmin ettiğim anlamda yaşamam gibi geliyor.

- arif, alimin biraz fazlasıdır. arif olabilmek için ilim şarttır ama yeterli değildir. alimde ise ilim vardır. bu anlamda imam gazali'nin kişisel serüveni özenle seçilmiş ve en doğrusu gibi geliyor bana. ilim olmadan arif olunabileceğini zannedenler, cahil müslümanlar olarak kalıyor. tasavvufa yani aslında marifete demek istiyorum erenler mutlaka alimlerdir. ama sıra önemli, sırayla oluyor. önce ilim, sonra marifet...

- içinde kocaman bir boşluk buldugunda doldurmak için nesneler, kişiler, kimi zaman da idealler denediğinde ve onların okyanustaki bir damlanın okyanusun ne kadarını doldurabiliyorsa o kadar olabileceğini anladığında ve aklına birkaç dize geldiğinde, işte belki ilk defa hakkını vererek gülümseyebilirsin:

cennet cennet dedikleri
birkaç köşkle birkaç huri
isteyene ver onları
bana seni gerek seni

4 yorum:

hjhlp dedi ki...

Cennete siir yazıldıysa. Aynı acıdan söyle siir yazılsa ne olurdu....... Cehennem cehennem dedikleri bor kaç odun bir kaç ateş bir kaç sevabı ve irin hiç biri yakmaz beni sensizlik yaktığı kadar.... Caiz midir

elif dedi ki...

caiz bence ateşten çok "o"nsuzluk yakıyorsa..

hjhlp dedi ki...

içimiz en çok ne kadar yababilir ki? dışım yandıktan sonra....

adalet...

hiç ateşte yanan birisini izleyebilir misin?

ya da bir sineği yakabilir misin?

peki bağırsaklarını parçalayıp, parçalayıp, geri bağırsak yapabilir misin?

namaz kılmayana saçta namaz kıldırır mısın?

adalet...

öteki dünya'da Allah'tan daha çok merak ettiğim bir şey varsa o da adalet...

Zaten Adl de Allah'ın bir adı...

dolayısıyla Allah'ı en çok merak ediyorum

elif dedi ki...

ben o kadar çok şey merak ediyorum ki, her gün bu bilinmesi imkansız şeyleri düşünüp duruyorum nedense.bunlardan biri de evet adalet. yıllar önce okudugum bir ayetten bir çıkarım yapmıştım, sadece çıkarım aklımda, ayet filan de aklımda değil.sağlıklı bir çıkarım mı tekrar da bakmadım ama adalet gereği insan sayısı kadar derece olabilir gibi gelmişti ahirette bana, hem bunları kafamızı bir nebze yormalıyız sadece, fazlasına gerek yok, o'na güveniyoruz çünkü. allahın mutlak inandığımız adl sıfatına teslimiyet..