Cumartesi, Şubat 23

kipsiz zaman teorisi


kipsiz zaman teorisi sağduyuya daha az uygun olmakla birlikte muhtemelen çoğu filozof ve bilimci tarafından tercih edilen teoridir. bu teorinin ana fikri oluş, dallanma ya da geçme gibi şeylerin olmadığı ve zamanı tıpkı uzayı temsil ettiğimiz gibi temsil etmenin bir mahzuru bulunmadığıdır.

nasıl ki new york, londra ve moskova'nun hepsi de mevcutsa ama aynı yerde mevcut değillerse, geçmiş,şimdiki zaman ve geleceğin de hepsi mevcuttur ama aynı zamanda değil.

bu görüşe göre doğumunuz, bu cümleyi okumanız ve ölümünüz gibi olayların hepsi eşit derecede gerçek ve aynı düzeydedir.

kaynak: ntv yayınları, zaman(cep kaynağı)

Cuma, Şubat 15

albert camus, tersi ve yüzü, alay

alay, albert camus'un deneme mi desem, küçük öyküler mi desem, yazarken deneme demeye karar verdim, neyse öyle birşeyi. yaşlanınca insanın başına gelenleri gerçekçi bir şekilde anlatıyor. son iki cümlesi şu: "ölüm herkesin başında ama herkesin ölümü kendine göre. olsun, güneş gene de ısıtıyor kemiklerimizi."

işte bu son iki cümleyi de gerçeğin insanı soğutan tarafında bulduğumu söylemeliyim.

Perşembe, Şubat 14

ikiyüzlüyüm, ikiyüzlüsün, ikiyüzlüyüz

nezaket diye birşey var, sonra sevdiğin insanların sevmediğin huyları var, bir de orhan gencebay vari içinden çıkılamıyorsa, hepsine, sen de haklısın denilen durumlar var ve bunların bütünü beni ikiyüzlü hissettiriyor bazen. bilişsel çelişki imiş sanırım psikoloji dilinde adı. öyle olmasa bile böyle bir sancı var işte.

Cumartesi, Şubat 2

alıntılar-20-

çok yaman adamdı bu. dört dili iyi biliyordu, birçok dili konuşuyordu. aynı zamanda ciğerlerinden hastaydı. bundan başka dört çeşit hastalığı vardı. dört dil biliyordu. kulakları ağır işitiyordu.birkaç dili de konuşuyordu. midesinden şikâyetçiydi. çok okuyordu. nefes darlığı çekiyordu. bana çok şey öğretmişti. hastalık ve bilgi arasındaki bu doğru orantıyı da ondan öğrenmiştim.

(oğuz atay-tehlikeli oyunlar)